Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki rybno-krewetkowe
Namoczyć w wodzie 12 patyczków do szaszłyków. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek drobno pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, czosnek i chili. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodać pozostałe składniki marynaty: sos rybny, masło orzechowe oraz sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać, odstawić. Filety rybne pokroić w 2-3 cm kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, ale zostawić ogonki. Rybę i krewetki przełożyć do miseczki, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Limonkę pokroić w ósemki.
Na patyczki do szaszłyków na przemian kostki ryby, krewetki i kawałki limonki. szaszłyki upiec na grillu albo usmażyć na patelni.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni (mieszać, aby się nie przypaliły). Po wystudzeniu posiekać. szaszłyki podawać z ryżem posypane uprażonymi orzeszkami i udekorowane listkami kolendry lub natki pietruszki.