Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki rybno-krewetkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

limonka 1 i 1/2 sztuki
krewetki 400 g
listki kolendry/natka pietruszki
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
sos rybny 3 łyżki
masło orzechowe 1 łyżka
sok z limonki 1/2 sztuki
olej
orzechy arachidowe 1/2 obrane
filety rybne 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki rybno-krewetkowe

SKŁADNIKI OD 6-12 SĄ NA MARYNATĘ.

Namoczyć w wodzie 12 patyczków do szaszłyków. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek drobno pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, czosnek i chili. Smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodać pozostałe składniki marynaty: sos rybny, masło orzechowe oraz sok wyciśnięty z limonki. Wymieszać, odstawić. Filety rybne pokroić w 2-3 cm kostkę. Krewetki obrać ze skorupek, ale zostawić ogonki. Rybę i krewetki przełożyć do miseczki, zalać marynatą, odstawić na 1 godzinę. Limonkę pokroić w ósemki.
Na patyczki do szaszłyków na przemian kostki ryby, krewetki i kawałki limonki. szaszłyki upiec na grillu albo usmażyć na patelni.
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni (mieszać, aby się nie przypaliły). Po wystudzeniu posiekać. szaszłyki podawać z ryżem posypane uprażonymi orzeszkami i udekorowane listkami kolendry lub natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak