Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 30 dag.
wędzony boczek 20 dag.
kości wieprzowe 1/2 kg.
włoszczyzna 25 dag.
cebula 1 sztuka
mąka 2 dag.
czosnek 2 ząbki
majeranek - -
tłuszcz - -
sól - -
Liść laurowy suszony Prymat - -
Pieprz czarny mielony Prymat - -
Pieprz ziołowy mielony Prymat - -

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM WĘDZONYM

Groch namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na noc. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w tej samej wodzie, dopiero miękki osolić.
Ugotować wywar z włoszczyzny, kości wieprzowych, boczku, liścia laurowego. Groch przetrzeć przez sito, przelać odcedzonym wywarem. Pokroić boczek w kostkę, dodać do zupy.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na złoto, dodać mąkę i zarumienić, połączyć z zupą i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do zupy.
Zupę doprawić pieprzem, solą, ewentualnie jak ktoś lubi Kucharkiem uniwersalnym, do zupy dodać również majeranku. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 30.03.2013 08:26
dawno takiej zupy nie jadłam
MAR3STA 06.04.2011 23:47
mniam zupka;)
Gosia40 06.04.2011 14:28
uwielbiam grochową!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak