Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdże 2 dag
mąka 12 dag
cukier 3 dag
mleko 1/8 litra
Ciasto:
jajko 2 szt.
cukier 3 dag
mąka 12 dag
masło 3 dag
skórka cytrynowa
śliwki węgierki ½ kg

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy ze śliwkami

Przygotować rozczyn z drożdży, pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć całe jajka z cukrem, do jaj wlać wyrośnięty rozczyn i mąkę i zarobić ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopione masło, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować śliwki tzn. umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć pestki. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia, powierzchnię ciasta posmarować jajkiem i nałożyć śliwki tak by skórka była na górze. Przycisnąć śliwki lekko do ciasta, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Zapiec w nagrzanym piekarniku 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mala 05.04.2011 19:31
rewelacja
Emilia22 05.04.2011 19:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak