Sposób przygotowania

Jest z nimi troszkę roboty, ale efekt bardzo fajny!

CIASTO: Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy (końcówka z dużym otworkiem, może być karbowany) i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe, niezbyt duże kapelusze i podłużne trzonki. Między ciastkami zostawiać duże odstępy bo sporo urosną. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej 10-15 min. Upieczone ciastka wyjąć, w kapeluszach od spodu zrobić otworek na trzonek i napełnienie śmietaną. W grubszych trzonkach też można zrobić otwór do napełnienia. Wystudzić. POLEWA: Cukier puder utrzeć z wodą, rumem i kawą na bardzo gęsty lukier. Smarować nim z wierzchu, za pomocą pędzelka, kapelusze. Posmarować też lekko jeden z końców trzonków i obsypać je posypką czekoladową, taka imitacja resztek ściółki. NADZIENIE: Śmietana musi być dobrze schłodzona, bardzo zimna! Cukier puder mieszamy z kawą i śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy przez 30s. mikserem na wolnych obrotach, następnie dosypujemy wymieszane suche dodatki i zwiększając obroty miksera ubijamy do pożądanej, sztywnej konsystencji. Ubitą pianą napełniamy kapelusze i grubsze trzonki przy pomocy rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką. Trzonki mocujemy w otworach, przez które napełnialiśmy kapelusze śmietaną i ...podajemy. Ciastka można upiec kilka godzin przed podaniem, ale śmietaną napełniamy je w ostatniej chwili aby nie rozmiękły.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    pracochłonne, ale jaki efekt :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    wyglądają na prawdę apetycznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Szkoda, że w lesie takich nie ma:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anecia04

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    bardzo efektowne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ale super ! Nadają się na podwieczorek u Żwirka i Muchomorka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    robiłam takie z ciasta kruchego, ale ptysiowe muszą być równie pyszne :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mam nawet gdzieś przepis na takie z kruchego ciasta, ale jeszcze nie robiłam :-) te były bardzo smaczne a ze zdjęcia kolega nawet nie poznał, że to ciastka - myślał, że to leśne, prawdziwe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    Jak prawdziwe!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    extra wyglądają ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Wyglądają jak prawdziwe grzybki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    ale fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    bardzo pracochłonne ale świetne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    super..mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata77

    no cudnie Ci wyszły...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    ale apetyczne pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    mniammm;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    super pomysł;)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    fajnie takei róznej wielkości
  • 0
    original
    Opublikowano

    miki47

    ładne
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    chyba temp.220 stopni to przesada
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie, nie przesada - w takiej temperaturze właśnie piekę takie ciastka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !