Sposób przygotowania

Takie, w/g mnie najlepsze na świecie, gruszki robi moja Teściowa... i ja spróbowałam, zobaczymy czy będą równie smaczne :-)

Gruszki muszą być naprawdę twarde, jeszcze zielone. Najlepsza jest odmiana bergamotka, ew. bera, ale w ostatnich latach trudno je dostać. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.. Gruszki obieramy cienko, przekrawamy na połówki, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne, ogonki możemy zostawić. Obrane owoce od razu wkładamy do, zakwaszonej niewielką ilością octu lub kwasku cytrynowego, wody aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partiami gotujemy je w zalewie przez 5-10 min., na małym ogniu Zalewa ma tylko lekko mrugać a gruszki mają być lekko szkliste, ale trzeba uważać aby ich nie rozgotować. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzamy przez sito wyłożone gazą i powtórnie zagotowujemy. Przyprawy z zalewy rozkładamy w równych częściach do słoików. Gruszki zalewamy gotującą zalewą, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Można je jeść już po kilku dniach. Są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i wędlin.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ana00

    na pewno wypróbuję przepis
  • 6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    najważniejsze to żeby gruszki były na prawdę twarde bo inaczej się rozgotują :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mam nadzieje że będzie dużo gruszek
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    niestety, bergamotki coraz trudniej kupić...
  • 0
    original
    Opublikowano

    tomek18

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    pycha, ale jak dla mnie bez goździków, nie lubię ytego smaku
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Maj Mama takie robiła, uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !