Sposób przygotowania

Sowa to inna nazwa grzyba kani a ponieważ te były małe to nazwałam je sówki :-)
Do tego dania sowy vel. kanie nie muszą być niebyt duże i jeszcze na wpół zamknięte
np. takie jak na zdjęciu poniżej.

Kanie oczyszczamy, delikatnie usuwamy trzonki - są twarde i łykowate. Podgrzybki czyścimy, połowę kroimy w plasterki, połowę siekamy drobniutko. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. W garnku zagotowujemy ok. 1 l wody, na wrzątek wkładamy kanie i gotujemy pod przykryciem ok. 3-5 min., wyjmujemy osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy posiekanej pół cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek i posiekane podgrzybki, smażymy 3 minuty mieszając, następnie dodajemy kaszę i pietruszkę, smażymy aż wyparuje cały płyn, doprawiamy solą i pieprzem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy 1/2-1 łyżkę bułki tartej, mieszamy, napełniamy obgotowane kapelusze kań i dolną część, tę od farszu, oprószamy bułką tartą. Tą stroną kładziemy grzyby na blaszkę posmarowaną olejem, kapelusze z wierzchu smarujemy olejem, i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 10 min. W tym czasie na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, podsmażamy na nim resztę cebuli i podgrzybki w plasterkach, doprawiamy. Upieczone sówki wykładamy na talerze, obkładamy je usmażonymi podgrzybkami. Ja podałam je z ogórkiem kiszonym, na kolację.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    ale fajnie wyglądają
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Tak przygotowanych kani jeszcze nie jadłam
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to musisz koniecznie spróbować, polecam :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    ale bym zjadła coś takiego
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    nie jadłam, a grzyby zbieramy z mężem namiętnie, muszę zrobic tej jesieni
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    ciekawe...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajnie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    Super! Ale Pyzo, masz blad w przepisie, mysle ze wynika z zamieszania... \"Do tego dania sowy vel. kanie nie muszą być niebyt duże i jeszcze na wpół zamknięte np. takie jak na zdjęciu poniżej.\" O ile dobrze rozumiem, wlasnie mają być niezbyt duże, ale moge sie mylic :) Pozdrawiam!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dokładnie tak, Karolino, masz rację! ale niestety nie mogę edytować starego przepisu i poprawić a zgłoszenie moderatorom nic nie daje i błąd jak był tak jest! Oczywiście kanie do tego przepisu muszą być takie nie całkiem rozwinięte.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    swietnie wyglada
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    super przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj dawno nie jadłam sówek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !