Sposób przygotowania

Pieczony, faszerowany drób to pyszne danie...

Pieczony, faszerowany drób to pyszne danie, ale jak zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem? Nafaszerowaną tuszkę trzeba zaszyć albo spiąć. Najłatwiej zszyć po prostu grubą igłą z nicią kuchenną, ale po upieczeniu ciężko tę nić usunąć nie uszkadzając mięsa. Ja mam od lat sprawdzony sposób. Otóż bierzemy kilka zwykłych, drewnianych wykałaczek i nić/sznurek kuchenny dł. ok. 30-40cm. Kurczaka (albo tuszkę innego ptaka) po włożeniu farszu układamy piersią ku górze i nóżkami w naszą stronę. Skórę tuszki wokół otworu, przez który usunięto wnętrzności, przybliżamy wewnętrzną stroną, pionowo, do siebie i poziomo przekłuwamy wykałaczkami, jedna nad drugą, tworząc jakby drabinkę. Nić składamy na pół, środek zakładamy za oba końce wykałaczki wkłutej najwyżej. Następnie krzyżujemy końce nici i zaczepiamy po obu stronach kolejnej, niżej położonej wykałaczki. Sznurujemy w ten sposób do samego dołu. Za ostatnią wykałaczką związać razem a następnie obwiązać końce nóżek i związać je razem. Po upieczeniu wystarczy wyciągnąć wykałaczki a nić odejdzie od skóry z łatwością. Trzeba ją tylko odciąć od nóżek. Z drugiej strony tuszki, od strony szyjki sprawa ma się prościej - jeśli szyjkę odcinamy to zróbmy to zostawiając otaczającą ją skórę i po prostu ją zwiążmy nicią na końcu. Jeśli szyjka zostaje do pieczenia to nadzienie z tej strony nam nie wypłynie.

Komentarze

  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    biedny kurczaczek ale smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    mniam super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    natii3624

    mmmmniam!
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    jak to jest mniam to ktoś tu chyba jest niedowidzący
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    coś podobnego - nie chcę, ale muszę się zgodzić...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !