Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak - tuszka faszerowana - jak zaszyć?

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. dowolnego farszu 1-2
ulubione przyprawy do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak - tuszka faszerowana - jak zaszyć?

Pieczony, faszerowany drób to pyszne danie...

Pieczony, faszerowany drób to pyszne danie, ale jak zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem? Nafaszerowaną tuszkę trzeba zaszyć albo spiąć. Najłatwiej zszyć po prostu grubą igłą z nicią kuchenną, ale po upieczeniu ciężko tę nić usunąć nie uszkadzając mięsa. Ja mam od lat sprawdzony sposób. Otóż bierzemy kilka zwykłych, drewnianych wykałaczek i nić/sznurek kuchenny dł. ok. 30-40cm. Kurczaka (albo tuszkę innego ptaka) po włożeniu farszu układamy piersią ku górze i nóżkami w naszą stronę. Skórę tuszki wokół otworu, przez który usunięto wnętrzności, przybliżamy wewnętrzną stroną, pionowo, do siebie i poziomo przekłuwamy wykałaczkami, jedna nad drugą, tworząc jakby drabinkę. Nić składamy na pół, środek zakładamy za oba końce wykałaczki wkłutej najwyżej. Następnie krzyżujemy końce nici i zaczepiamy po obu stronach kolejnej, niżej położonej wykałaczki. Sznurujemy w ten sposób do samego dołu. Za ostatnią wykałaczką związać razem a następnie obwiązać końce nóżek i związać je razem. Po upieczeniu wystarczy wyciągnąć wykałaczki a nić odejdzie od skóry z łatwością. Trzeba ją tylko odciąć od nóżek. Z drugiej strony tuszki, od strony szyjki sprawa ma się prościej - jeśli szyjkę odcinamy to zróbmy to zostawiając otaczającą ją skórę i po prostu ją zwiążmy nicią na końcu. Jeśli szyjka zostaje do pieczenia to nadzienie z tej strony nam nie wypłynie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 24.12.2013 23:08
coś podobnego - nie chcę, ale muszę się zgodzić...
Smaczna_B 21.12.2013 16:37
jak to jest mniam to ktoś tu chyba jest niedowidzący
natii3624 18.05.2012 15:25
mmmmniam!
BozenA 06.05.2012 08:46
mmm
BozenA 06.05.2012 08:46
mmm
SylwiaMagdaSabin 21.02.2012 09:19
mniam super przepis
IZABELA29 13.09.2010 10:21
biedny kurczaczek ale smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak