Sposób przygotowania

Kurczaka pieczonego lubią wszyscy, ale czy wszyscy wiedzą jak go przygotować do pieczenia?

Tuszkę kurczaka, kupujemy wypatroszoną i oczyszczoną z piór, myjemy dokładnie w zimnej wodzie. Osuszamy i wycieramy ręcznikami papierowymi. Kładziemy grzbietem do góry i zawijamy końce skrzydełek (1/3) do środka i ku górze (patrz - foto) aby zabezpieczyć je przed przypaleniem. Odcinamy cały kuper albo przynajmniej \"guzek\" przy odbycie. Szyjkę, jeśli ktoś lubi, zostawiamy albo odcinamy. Kurczaka nacieramy w środku i z wierzchu solą oraz ulubionymi przyprawami - tymiankiem, czosnkiem, pieprzem, papryką...i odkładamy na min. 1 godz.. Przed włożeniem tuszki do piekarnika związujemy końce nóżek nicią kuchenną. Tuszkę układamy na natłuszczonej blaszce lub w brytfance piersią do góry. Możemy posmarować ją roztopionym masłem albo olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 180 st C, podlewamy 1 szkl. wody i pieczemy ok. 1,5 godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem (ew. dolewamy wody)- tuszka o wadze ok. 1,8-2 kg. Przed pokrojeniem tuszka powinna odpocząć poza piekarnikiem ok. 10 min. aby podczas porcjowania nie wyciekły soki z mięsa.

Komentarze

  • -1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Cenne rady!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Bardzo przydatne porady
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    to przepis czy rada? chyba tu dodajemy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    kobieto, 3 lata temu to wstawione ! trochę inne zasady obowiązywały...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !