Sposób przygotowania

Z mostka wyluzować kości w ten sposób, by utworzyła się spora kieszeń, w którą włożymy farsz. Mięso wypłukać, natrzeć solą i przyprawami, odstawić. Przyrządzić farsz: masło rozetrzeć na gładką masę, dodać odciśniętą bułkę i ucierając dodając kolejno po jednym żółtku. Następnie z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy razem z tartą bułką i przyprawami oraz rodzynkami sparzonymi wrzątkiem i dobrze osączonymi. Masę wymieszać. Jeśli przy luzowaniu kości w kieszeni powstały dziury należy je zaszyć, zaszyć również otwór pozostawiając tylko szparę, przez którą będzie można włożyć nadzienie. Nałożyć, zaszyć, mięso posmarować z wierzchu oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia z tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec półtorej godziny.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    magical66

    zjadło by się

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !