Sposób przygotowania

puszysta, biała, sztywna...taka powinna być!

Chodzi o to żeby w białki wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Nie ma znaczenia czy robimy to trzepaczką ręczną czy mikserem aczkolwiek drugie urządzenie jest wygodniejsze. Jajka należy umyć dokładnie w ciepłej, bieżącej wodzie i sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Aby ubić dobrze pianę z białek musimy starannie oddzielić białka od żółtek. Trzeba to zrobić na prawdę dokładnie bo najmniejsza drobina żółtka spowoduje, że białka źle się ubiją. A dlaczego? Dlatego, że tłuszcz zawarty w żółtku będzie niszczył powstające bąbelki. Z tego samego powodu trzeba ubijać pianę w idealnie czystym naczyniu, najlepiej stalowym lub szklanym - dla pewności można przetrzeć je niewielką ilością soku z cytryny i osuszyć czystym ręcznikiem papierowym - kwas rozpuści ewentualne resztki tłuszczu. Temperatura białek nie jest tak ważna, niektórzy zalecają ubijanie białek dobrze schłodzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak dodać do białek szczyptę soli i ubijać (ja używam miksera) najpierw na małych obrotach do spienienia a potem zwiększyć obroty i ubijać aż piana będzie sztywna, bielusieńka i lśniąca. Cukier lub np. proszek budyniowy(jeśli jest w przepisie do którego dodajemy pianę) dosypuje się stopniowo pod koniec ubijania i ubija aż do jego rozpuszczenia. Pianę ubijamy bezpośrednio przed użyciem ponieważ odstawiona, nawet do lodówki, traci na puszystości i nie da się ubić jej ponownie na tak sztywno.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kate131

    co to jest to nie przepisy!
  • 8
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    w życiu tak nie robię jak pani a i tak wychodzi piana zawsze bardzo dobra a poza tym, jakbym chciała tak robić pianę to placek musiałabym robić gdzieś pół godziny wcześniej
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Piana wyszła piękna, a poradnik przyda się początkującym kucharzom, fajny pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Piana wyszła piękna, a poradnik przyda się początkującym kucharzom, fajny pomysł :)
  • -4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    gosia, głupoty piszesz jak zwykle
  • -5
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • -3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • -3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • -2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Te 4 wpisy mojego komentarza to \"zasługa\" systemu.Nie mogłam dodać komentarza, a dzisiaj znalazłam aż 4!
  • -2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Te 4 wpisy mojego komentarza to \"zasługa\" systemu.Nie mogłam dodać komentarza, a dzisiaj znalazłam aż 4!
  • 4
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    Heńka: ty krytykujesz mnie za coś że nie doprawiłam jakiegoś dania, i co nie mogłam tak zrobić, zrobiłam jak chciałam, twoje komentarze do przepisów wołają naprawdę o pomstę do nieba, są gorzej niż żenujące, wolę mieć żenujące niż naprawdę takie jak ty, i toczyć wojenną ścieżkę ze wszystkimi, swoim koleżankom piszesz wspaniałe, super a do innych się uczepisz jak możesz! Dawno cię u mnie nie było, nie po krytykowałaś nic, a dodałam kilka \"marnych\" przepisów!
  • 4
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ależ szałowy "przepis", po prostu mistrzostwo świata w ubijaniu śmietany!
  • -3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no widzisz Aleksandra, Ty nawet chyba nie przeczytałaś bo o śmietanie tu nie ma ani słowa :)))
  • 2
    original
    Opublikowano

    wulkanxd

    to nie jest przepis ,tylko porada ...
  • 0
    original
    Opublikowano

    wulkanxd

    sól przedłuża ubijanie białek,jedynie zabija bakterie
  • 0
    zakopiec
    Opublikowano

    Smaczna_B

    i to ma być przepis? bzdura totalna
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bzdurne to są Twoje komentarze
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no nie, to nie o taką pianę chodzi, ojczulku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !