Lodówka

Sposób przygotowania

puszysta, biała, sztywna...taka powinna być!

Chodzi o to żeby w białki wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Nie ma znaczenia czy robimy to trzepaczką ręczną czy mikserem aczkolwiek drugie urządzenie jest wygodniejsze. Jajka należy umyć dokładnie w ciepłej, bieżącej wodzie i sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem. Aby ubić dobrze pianę z białek musimy starannie oddzielić białka od żółtek. Trzeba to zrobić na prawdę dokładnie bo najmniejsza drobina żółtka spowoduje, że białka źle się ubiją. A dlaczego? Dlatego, że tłuszcz zawarty w żółtku będzie niszczył powstające bąbelki. Z tego samego powodu trzeba ubijać pianę w idealnie czystym naczyniu, najlepiej stalowym lub szklanym - dla pewności można przetrzeć je niewielką ilością soku z cytryny i osuszyć czystym ręcznikiem papierowym - kwas rozpuści ewentualne resztki tłuszczu. Temperatura białek nie jest tak ważna, niektórzy zalecają ubijanie białek dobrze schłodzonych, ale nie ma to uzasadnienia. Dobrze jest jednak dodać do białek szczyptę soli i ubijać (ja używam miksera) najpierw na małych obrotach do spienienia a potem zwiększyć obroty i ubijać aż piana będzie sztywna, bielusieńka i lśniąca. Cukier lub np. proszek budyniowy(jeśli jest w przepisie do którego dodajemy pianę) dosypuje się stopniowo pod koniec ubijania i ubija aż do jego rozpuszczenia. Pianę ubijamy bezpośrednio przed użyciem ponieważ odstawiona, nawet do lodówki, traci na puszystości i nie da się ubić jej ponownie na tak sztywno.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Kate131

    co to jest to nie przepisy!
  • 8
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    w życiu tak nie robię jak pani a i tak wychodzi piana zawsze bardzo dobra a poza tym, jakbym chciała tak robić pianę to placek musiałabym robić gdzieś pół godziny wcześniej
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Piana wyszła piękna, a poradnik przyda się początkującym kucharzom, fajny pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Piana wyszła piękna, a poradnik przyda się początkującym kucharzom, fajny pomysł :)
  • -4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    gosia, głupoty piszesz jak zwykle
  • -5
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • -3
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • -3
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • -2
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    gosia47-47 a po śmierci będziesz? Nie wiem skąd u Ciebie takie samouwielbienie? Jesteś mierną kucharką, Twoje komentarze i pytania sa na żenującym poziomie a próbujesz ciągle komuś \'dowalić\". To, że ty tak nie robisz nie jest miernikiem niczego.Rób sobie do upojenia.Tylko nie krytykuj innch za to,że robią inaczej.to pozostaw dla lepszych od tych, których krytykujesz.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    Te 4 wpisy mojego komentarza to \"zasługa\" systemu.Nie mogłam dodać komentarza, a dzisiaj znalazłam aż 4!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !