Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

golonka w sosie śliwkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 2 szt
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
ocet winny 1 szklanka
sól
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
śliwki suszone 20 dkg
miód 1,5 łyżki
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
masło 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: golonka w sosie śliwkowym

Golonki opalamy i dokładnie myjemy i układamy w rondlu,zalewamy 4 szklankami wody i szklanką octu dodajemy liście pieprz gotujemy do miękkości.Śliwki myjemy i zalewamy niewielką ilością wody gotujemy je a następnie miksujemy.Golonki wyciągamy z wywaru usuwamy kości i mięso dzielimy na porcje i układamy w naczyniu żaroodpornym.W rondelku zarumieniamy bułkę tartą dodajemy masło,miód cynamon i przetarte ślieki i wino,wszystko mieszamy i podgrzewamy.Sosem polewamy mięso i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.10.2011 10:12
pycha
halinka1011 05.04.2011 09:35
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak