Sposób przygotowania

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.

Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy.Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię. Ilość ryżu zależy od tego na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szkl. suchego ryżu na 3 osoby. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 min.- przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 min.. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Kate131

    to złamanie regulaminu, bo to rada - na to sa pytania i rady a nie przepis!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robie podobnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Grażynko, wiele osób tak robi - niestety wiele też nie potrafi ugotować innego ryży jak ten w plastikowej torebce.....
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    też tak gotuję :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    eMMe

    Tak jak Katarzyna S uważam, że to żaden przepis droga Pyzo, a czepiając się każdej osoby po kolei na DS warto było by najpierw zwrócić uwagę na swój profil, bo coś takiego to jest po prostu śmieszne wymuszanie punktów.
  • 1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    Popieram Katarzynę S oraz eMMe , kogoś to się krytykuje , a samemu wstawia się coś takiego , żenujące!
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zawsze można zgłosić zamiast szczekać
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    w Japonii , w restauracjach sushi, ludzie uczą się gotować ryż przez 10 lat...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !