Sposób przygotowania

Taka papryka jest delikatna, słodka, możemy dodawać ją do różnych dań.

Paprykę należy umyć i osuszyć. Ułożyć, strąki w całości, na blasze albo w naczyniu żaroodpornym. Jeśli pieczemy kilka sztuk to powinny leżeć luźno i nie stykać się. Blaszkę lub naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C i pieczemy ok. 30 min.. Papryka będzie miała bąble na skórce a miejscami skórka może się nawet przypalić, ale to nic nie szkodzi. Gorące strąki przekładamy albo do miski i przykrywamy szczelnie folią do żywności, albo do foliowej torebki i zawiązujemy wlot. Po ok. 10 min. już możemy z papryki zdjąć skórkę. Przekrawamy ją u usuwamy gniazda nasienne, osuszamy. Tak przygotowaną paprykę możemy dodać do dowolnej sałatki, zrobić z niej zupę, dip albo jakąś inną potrawę. Jeśli naraz upieczemy więcej papryki, możemy ją pokroić w dowolne kawałki, ułożyć w słoiczku i zalać dobrej jakości oliwą. Przechowamy ją w lodówce przez jakiś czas i zużyjemy kiedy będziemy mieli ochotę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    magical66

    ciekawe ,trzeba wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Nie próbowalam, ale pomysl jest ciekawy :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Sarenko, taka papryka jest pyszna! słodziutka i delikatna - można dodać do sałatek, na kanapkę albo do czego tylko chcesz - spróbuj
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    podoba mi się
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    agogo2

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    no no no, na pieszczoty to nie zasłużyłeś jeszcze !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !