Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z czarnego spaghetti

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

spaghetti czarne 1 garść
jajko 2 szt
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
krewetki królewskie 4 szt
sos słodko-kwaśny 100 ml
ser gouda 100 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z czarnego spaghetti

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, tak by był lekko twardy. Bardzo dokładnie odcedzić, wrzucić do miski, skropić łyżką oliwy, wymieszać.Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem, lekko roztrzepać widelcem, dodać 2 łyżki sosu łowicz. Dodać połowę sera startego na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dobrze wymieszać. Nasmarować oliwą małe foremki lub.fomrę do pieczenia mufinek. Widelcem nawijać makaron i włożyć do natłuszczonych foremek. W środek włożyć po krewetce. Wierzch posypać resztą startego sera (jesli masa jajeczna została to tez polac). Napełnione foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 20 minut. Wyjąć babeczki z foremek na talerz, polać dookoła sosem słodko-kwaśnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 07.08.2011 18:28
pyszne
pawel6 05.04.2011 09:16
rewelacja!
patusia 05.04.2011 02:00
Świetny przepis. Aż ślinka cieknie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak