Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone risotto

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 150 gram
cukinia 1 zt
seler naciowy 1 gałązka
cebula czerwona 1 szt
szpinak świeży 1 garść
oregano 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 1 łyżeczka
wino 1/4 szklanki
wywar warzywny 1/2 litra
oliwa 1 łyżka
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone risotto

Cukinie kroimy w półplasterki, seler w krążki. Cebule w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż, tymianek, oregano, posolić, pieprzyć i smażymy aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się oliwą z oliwek. Dodajemy plasterki cukinii i seler naciowy. Podlać winem. Mieszać i gotować przez kilka minut. Dolać chochle wywaru warzywnego. Dolewać wywar stopniowo, mieszać, aż ryż będzie już gotowy. Dodać listki szpinaku i łyżeczkę masła. Gotować jeszcze przez 2 min. Podawać posypane odrobiną parmezanu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 20.08.2011 21:04
fajny pomysł z tą cukinia, a wywar warzywny dolewasz zimny, czy goracy?
eli_555 27.05.2011 23:18
pycha
Nina7 05.04.2011 11:46
na pewno by mi smakowało:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak