Sposób przygotowania

Wątróbkę wieprzową kroimy na równej grubości steki i zalewamy mlekiem. Jabłko obieramy, wyrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Z papryczki pozbywamy się pestek i również kroimy w kosteczkę. Sądzę, że jeśli ktoś nie posiada papryczki to może kupić sos słodko-kwaśny pikantny. Smakować powinno podobnie. Rozgrzewamy patelnię grillową posmarowaną oliwą i posypujemy majerankiem. Następnie kładziemy wątróbkę i grillujemy z dwóch stron. Tutaj czas smażenie zależy od grubości wątróbki jak i końcowego efektu jaki chcemy osiągnąć. Jeśli preferujemy wątróbkę mocno spieczoną to możemy ewentualnie jeszcze wątróbkę z patelnią wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 160°C. W drugim garnuszku dusimy pokrojone jabłka wraz z papryką. Gdy zaczną być miękkie i część soków odparuje dodajemy sos słodko-kasny, mieszamy i całość trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut. Na talerz wykładamy sos, na to grillowaną wątróbkę i na wierzch jeszcze odrobinę sosu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Smacznego.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !