Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem orzechowo-migdałowa pikantna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 15 dkg
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
czosnek 2 ząbki
Goździki całe Prymat 1 szt
pietruszka zielona 1 gałązka
tymianek 1 gałązka
bulion 3 szklanki
płatki migdałowe 3 łyżki
cebula czerwona 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 1/2 szklanki
żółtko surowe 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 ziarenka
orzechy włoskie 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem orzechowo-migdałowa pikantna

Marchewkę i czosnek obieramy,w cebulę wbijamy gozdzik,filet myjemy,wszystko wkładamy do rondla,zalewamy gorącym bulionem,dodajemy ziarenka pieprzu,zieloną pietruszkę,tymianek i gotujemy na małym ogniu 40 min.Mięso wyjmujemy a wywar przecedzamy.Czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy,szklimy na maśle,wrzucamy orzechy i płatki migdałowe i chwilę smażymy mieszając.Łączymy z przestudzonym wywarem i pieprzem,miksujemy na jednolity gładki krem,gotujemy i doprawiamy do smaku solą.Śmietanę mieszamy z żółtkiem i zaciągamy nią zupę i podgrzewamy.Ugotowane mięso można pokroić w kostkę i dodać do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 17.07.2011 09:11
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak