Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy z kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN:
drożdże 3 dag
cukier ½ dag
mleko
Ciasto:
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt.
cukier 7 dag
mąka 40 dag
mleko
masło 12 dag
skórka z cytryny
skórka pomarańczowa 4 dag
kruszonka
mąka 6 dag
masło 3 dag
cukier 3 dag
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy z kruszonką

Zrobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Utrzeć żółtka z cukrem, wsypać mąkę, wyłożyć wyrośnięty rozczyn, dodać mleko, sól, wyrobić ręką ciast. Gdy wszystkie składniki połączą się dodawać powoli roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: wymieszać na talerzu mąkę i cukier. Stopić masło, wlać do mąki, dodać przyprawy, zatrzeć łyżką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posmarować jajkiem, posypać kruszonką, ścierając ja na tarce nad ciastem. Wyrośnięte ciasto upiec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 08.07.2013 20:58
pycha ciasto
usmiech 29.06.2013 13:47
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak