Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie umyć. Ze starszego okazu łyżką usunąć watowaty środek. Nie obierać tylko razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Masę posolić 1 łyżeczką soli, przełożyć na plastikowe sito i odstawić na 15-30 min. aby odciekł nadmiar soku. Następnie jeszcze lekko odcisnąć, przełożyć do miski, dodać miętę, pieprz, 4-5 łyżek mąki i ew. jajko, ale niekoniecznie. Masę dokładnie wymieszać. Kłaść porcje wielkości czubatej łyżki na rozgrzany olej, dociskać masę i ładnie formować, smażyć do zrumienienia z obu stron, przełożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz do smażenia musi być bardzo rozgrzany - inaczej placki bardzo go chłoną. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu jogurtowego.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    ślicznie podane, chętnie bym zjadła takiego placuszka:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    ciekawe
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    właśnie szukałam nowego przepisu na danie z cukinii i chyba znalazłam :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Z miętą jeszcze nie robiłam, więc dzisiaj sprawdzę jak smakują, bo mam w planach właśnie placki z cukinii. W takim razie dodam mięty. Dzięki za pomysł.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pomysłowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pomysłowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pomysłowe
  • 2
    original
    Opublikowano

    leonkot

    z miętą nie jadłam
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ja nigdy nie robiłam ale spróbuję ;0
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    mmm

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !