Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Charlotte

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawek 3/4 kg
mocnej miętowej herbaty 1/2 szkl
sok z 1 cytryny
cukru pudru 15 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżks
śmietany kremówki 500 ml
cukru pudru 5 dag
cukier waniliowy
biszkopty podłużne 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Charlotte

Truskawki umyj, osusz, oderwij szypułki. Biszkopty maczaj w herbacie wyłóż nimi dno i boki okrągłej formy. Wstaw na 3 godz. do lodówki. 3/4 truskawek zmiksuj z sokiem z cytryny na mus. Przetrzyj przez sito, dodaj cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody Mieszaj, aż się rozpuści. Schłodź lekko. Mocno schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec dodając cukier puder i waniliowy. Bitą śmietanę wymieszaj z ostudzonym purée. Masą napełnij formę wyłożoną biszkoptami. Wstaw ją ponownie do stężenia do lodówki. Wierzch charlotte udekoruj truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 03.11.2011 07:47
pycha
iga2 23.08.2011 23:56
pyszności
Maryś1 07.07.2010 21:54
Fajne
Marta98 19.06.2010 18:25
Super przepis na sezon truskowkowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak