Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk ze złotymi talarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt.
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
masło 4 łyżki
Bulion grzybowy 1 szklanka
mąka 1 płaska łyżka
ziemniaki 1 kg
olej
sól
tymianek 1 łyżeczka
indyk 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: indyk ze złotymi talarkami

Mięso natrzyj solą, szczyptą mielonego pieprzu, trzema łyżkami masła, a następnie ułóż w brytfannie i piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.
Na pozostałym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulą. podlej bulionem grzybowym. dodaj koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Polej nim mięso w brytfance, piecz kolejne 4o minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry, pokrop olejem, oprósz solą i mieloną papryką. piecz razem z mięsem ok. 30 minut. Podawaj do pieczonego mięsa. Przed podaniem danie udekoruj listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.04.2011 20:14
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak