Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki cytrynowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
płatki owsiane 3/4 szklanki
cukier brązowy 3/4 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier waniliowy łyżeczka
masło 100 g
kefir 3/4 szklanki
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny
jajko 2
kandyzowana skórka z cytryny 100g

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki cytrynowe

Mąkę,płatki owsiane, cukry, sól i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy razem.

Jajka, kefir, sok z cytryny i ostudzone masło mieszamy dokładnie w drugiej miseczce.

Łączymy suche składniki z mokrymi oraz skórką otartą z dużej cytryny (należy najpierw spażyć skórkę wrzątkiem) i kandyzowaną skórką cytrynową (część zostawiamy do dekoracji)i mieszamy ale niezbyt długo i dokładnie.

Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami.

Do papilotek nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut nagrzanego do 180 C.

Po upieczeniu dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 22.09.2011 08:59
pyszne
agnieszka189 18.07.2011 11:34
Podałam przepis na 12 sztuk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak