Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
szpinak świeży 250 g
czosnek 3 ząbki
ser gorgonzola 50 g
olej do smażenia
białe wino 100 ml
śmietana kremówka 200 ml
tymianek
sól
pieprz kolorowy
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak duszony z tymiankiem i szpinakiem w śmietanie

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, oraz białe wino. Dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wlać śmietanę (30%), dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy, posiekane liście szpinaku. Dusić do miękkości ciągle mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą (nie przesadzajmy, należy pamiętać, że kurczak był posolony, i ser pleśniowy też jest słony), pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Podawać z ryżem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa99 14.01.2012 09:29
uwielbiam kurczaka :):)
pegaz 08.01.2012 21:12
smaczny
monika154 24.04.2011 13:51
piękne
agnieszka214 23.04.2011 07:05
apetyczne
Katarzyna/kate1980 13.04.2011 19:35
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak