Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny gryczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 600 g
cukier 15 g
drożdże 40 g
sól do smaku
pieprz do smaku
jaja 3 szt
mleko 500 ml
tłuszcz do smażenia 100 g
śmietana 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: bliny gryczane

Drożdże rozetrzeć w misce i rozprowadzić mlekiem,dodać część przesianej mąki,dobrze wyrobić,pozostawić do wyrośnięcia.Gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość,dodać sól,żółtka,pozostałą część ciepłego mleka,mąkę i dobrze wyrobić łyżką.Z białek ubić pianę,połączyć z ciastem w końcowej fazie wyrabiania,pozostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny,rozkładając ciasto na grubość ok.0.5cm,smażyć z obu stron lekko rumieniąc.Podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak