Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka z ryżu ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 350 g
mleko 1,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
tłuszcz 20 g
jajko 4 sztuki
śliwki 200 g
cukier 50 g
sól
cukier waniliowy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: babka z ryżu ze śliwkami

ryż ugotować na mleku z dodatkiem margaryny i soli. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać z ryżem. Śliwki umyć, ewentualnie wyjąć pestki; śliwki suszone namoczyć parę godzin przed użyciem; śliwki mrożone wypłukać. Do ryżu dodać śliwki, pianę z białek i wymieszać. Ryż wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 27.07.2011 21:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak