Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z syropem malinowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 100 gram
mąka pszenna 100 gram
jajko 2 sztuki
mleko 400 ml
drożdże 18 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
sok malinowy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z syropem malinowym

Drożdże aby wyrosły rozprowadzamy z łyżeczką cukru i mąki,zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką,roztrzepanymi jajkami,ciepłym mlekiem i szczyptą soli.Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło na około godzinę.
Na patelnie wlewamy olej,takę ilość aby dno patelni było przykryte.Chodzi o oto aby placki się usmażyły a nie pływały na patelni.Na rozgrzany tłuszcz wylewamy łyżką po porcji ciasta i smażymy z obu stron na brązowo. Ciepłe placki polewamy sokiem malinowym i podajemy na ciepło

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 05.04.2012 20:35
Mniam, pszyniutkie sa takie bliny:)
wolochski 04.07.2011 21:36
super
cukiereczek 14.06.2011 06:30
Lubię
Margo1 12.05.2011 13:46
smaczne
ada12302 07.05.2011 18:22
mniam
Justyna Jussstiii 26.04.2011 15:17
super
Gabriela7 13.04.2011 08:14
pycha
iwa643 13.04.2011 08:12
fajne
cukiereczek 07.04.2011 08:41
Bardzo smaczny deser
agnieszka214 06.04.2011 18:43
pycha
aguus 04.04.2011 12:36
z sokiem malinowym muszą być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak