Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki - Pluszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 320 ml
mąki 500 g
majonez 1,5 łyżeczki
drożdże 20 gram
cukier 50 gram
margaryna 50 gram
sól 0,5 łyżeczki
mak 1/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki - Pluszki

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka,łyżeczce cukru i mąki. Gdy wyrosną,łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,wykładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na dwie równe części.Każdą połowkę znów na pół i tak aż powstanie 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy,smarujemy stopinym masłem,posypujemy cukrem i makiem.Zwijamy w roladkę i nacinamy nożem wzdłuż,po środku ,zostawiając 1/4 brzegu nie przeciętą.Końce ciasta przeplatamy pod spód i wyjmujemy przez nacięcie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp.190 stopni około 20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.05.2011 13:47
bardzo fajne
cukiereczek 07.04.2011 08:42
Wspaniałe
aguus 04.04.2011 12:37
uwielbiam drożdżowe wypieki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak