Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki wieprzowe po francusku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 50 dkg
bulion drobiowy 1/2 szklanki
cherry 1/2 szklanki
sok z pomarańczy
skórka z pomarańczy
szałwia usiekana 1 łyżka
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
mąka kukurydziana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki wieprzowe po francusku

Polędwiczki myjemy i osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny,nacieramy solą i pieprzem i zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka minut.Masło stapiamy i zarumieniamy polędwiczki ze wszystkich stron,wlewamy cherry i bulion dodajemy usiekany czosnek i szałwię oraz otartą skórkę pomarańczową doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem 20 min,w trakcie przewracamy mięso na drugą stronę.Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy i przekładamy na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple.Sos przecieramy przez sito i gotujemy.Mąkę dokładnie mieszamy z sokiem z pomarańczy i wlewamy do sosu mieszamy aż sos zgęstnieje doprawiamy do smaku.Mięso kroimy w ukośne plastry i polewamy częścią sosu,pozostały sos podajemy w sosjerce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.11.2011 17:26
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak