Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Weekendowy budyniowiec a\'la luna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
margaryna 3/4 kostki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 op
cukier 3/4 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
DODATKOWO:
budyń czekoladowy 2 szt
mleko 3 szkl
cukier
marmolada owocowa
wiórki kokosowe do formy
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Weekendowy budyniowiec a\'la luna

Składniki ciasta wymieszać posiekać i zgnieść na jednolite ciasto.
Ja użyłam formy babkowej szerokiej z wgłębieniem w środku.
Formę posmarować Kasią i posypać wiórkami kokosowymi.
Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt odpowiadający obwodowi formy o szerokości ok 15 cm.
Posmarować marmoladą i zwinąć w rulon. Ułożyć w okrąg dookoła formy.
Na środek położyć krążek ciasta odpowiedni do dna formy, posmarować marmoladą i wylać ugotowany w 1,5 szkl budyń czekoladowy z cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć całość aż po brzegi formy. Górę lekko posmarować rozpuszczoną Kasią.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st ok 50 min. Ciasto wyjąć I ugotować drugi budyń tak samo jak poprzednio na 1,5 szkl mleka. Wylać we wgłębienie ciasta (można udekorować jasnym budyniem) I zapiec ok 10-15 min. Ciasto wystudzić i udekorować pomarańczami.
Wspaniale smakuje podawane z cząstkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 19.02.2016 20:07
smaczne ciasto
mela25 06.02.2013 08:25
smakowity
Małgorzata106 23.08.2011 19:16
super
Agnieszka_B 04.04.2011 14:25
Wygląda przepięknie i jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)
eewelina 03.04.2011 20:03
Bardzo ciekawy przepis...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak