Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ryżowe z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 230 dag
ser żółty 20 dag
śmietana 200 ml
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ryżowe z pomidorami

Na zozgrzanym maśle zeszklić pokojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, nastęnie dodajemy ryż i zalewamy go dwiema szkalnkami wody, dodajemy odrobinę soli.
Gotować aż ryż wchłonie wodę mieszać co jakiś czas.
Ugotowany ryż studzimy, dodajemy jajka oraz posiekane zioła(np. majeranek,natka pietruszki), doprawić solą i pieprzem..składmniki wymieszać i formować niedużeplacuszki, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.po usmażeniu układać na papierowym ręczniku by osączyć nadmiar tłuszczu.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć go ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem nastęnie układać w nim pomidory, placki.Całość polać sosem i posypać ziołami.Piec ok 15 min. w temp. 220stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak