Sposób przygotowania

Ciasto:

30 dag mąki
20 dag margaryny (4/5 kostki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru

Krem:

2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
0,5 kostki masła
0,5 kostki margaryny
2,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

1 słoik powideł
polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, margaryne i żółtka zagniatamy na jednolite ciasto – dzielimy je na dwie częsci i rozwałkowane układamy do dwóch blaszek. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie oba ciasta smarujemy powidłami (po pół sloiczka na każde). Białka ubijamy na sztywną piane i równomiernie rozkładamy na powidłach – posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Każde ciasto pieczemy ok 18 minut w temp 180-190*.

W pół szklance mleka rozrabiamy budynie, reszta mleka gotujemy razem z cukrem waniliowym, a następnie robimy gesty budyń – odstawiamy do wychłodzenia. Zimny budyń miksujemy z masłem, margaryną i cukrem pudrem. Gotowy krem układamy na 1 z upieczonych ciast, przykrywamy drugim i na koniec polewamy przygotowaną polewą.

Komentarze

  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo apetyczne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    smaczne, owszem! ale jakie śliczne fiołki :)))
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo ładnie się prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ślicznie ci wyszło to ciasto;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    dobre
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Ciasto z orzechami- to uwielbiam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krystyna330

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !