Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna rolada z boczku

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6-8 ząbków czosnku przeciśniętych
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyzeczka przyprawy do mięsa (ja miałam mieszanke staropolską do mięs
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyzeczki papryki ostrej
łyżka soli
2 liście laurowe (tylko na wierzch).
4 ziarna jałowca rozgniecione
łyżeczka pieprzu mielonego
łyzeczka cząbru
sznurek

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna rolada z boczku

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek, zwijamy ciasto w roladę, związujemy sznurkiem, zawijmay w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na co min 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180°C ok. 60 minut na balsze w tej folii. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. Tak upieczony boczek smakuje od razu na ciepło ale jeszcze lepiej na drugi dzień po schłodzeniu. Rodzaj przypraw mozna zmieniac w zaleznosci od upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 08.05.2011 11:09
smakowita
pawel007 24.09.2010 06:53
pysznie wygląda,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak