Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kiełbasą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dkg
kiełbasa 40 dkg
papryka 2 szt.
pomidory 4-5 szt
cebula 1 szt
czosnek 2-3 ząbki
wywar warzywny 1 szklanka
śmietana 3 łyżki
olej 2-3 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kiełbasą

Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kiełbasę pokroić w talarki, paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w paski, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę, cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodać kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz. Żaroodporne naczynie lub brytfankę wysmarować olejem. Ryż wymieszać z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką. Włożyć do naczynia. Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru wymieszać i zalać ryż w naczyniu. Zapiec 30 minut w temperaturze 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 22.08.2011 23:04
mniam, to zestawienie jest rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak