Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana pierś z kurczaka

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Ziele angielskie całe Prymat 7-8 ziaren
kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
rzodkiew 4-5 sztuki
pomidorki 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
kasza gryczana 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
papryka 1 sztuka
natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowana pierś z kurczaka

Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Obieramy, myjemy i kroimy włoszczyznę. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 3 cm wody ponad stan piersi), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i włoszczyznę. Całość gotujemy przez około 30 minut, aby mięso przeszło przyprawami. 

W tym czasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie myjemy pozostałe warzywa. Do salaterki kroimy w krążki cebulę i rzodkiewki, w paski ogórka i paprykę, a pomidory w ósemkę. Skrapiamy oliwą i plasterkiem cytryny. 

Gorącą, ugotowaną pierś z kurczaka wykładamy na talerz, dekorując natką pietruszki. Podajemy z ugotowaną kaszą i sałatką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 03.04.2011 00:18
Do wypróbowania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak