Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki grzybowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 50 g
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
jajko 2 szt
mąka 4-5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki grzybowe

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody przez 2 godziny, a następnie ugotować. Cebulę obrać i drobno posiekać, smażyć wraz z grzybami na łyżeczce masła. Resztę masła utrzeć na pianę z żółtkami, dodawać po jednej łyżce usmażonych grzybów z cebulą. Cały czas mieszamy, doprawić solą i pieprzem, dosypać mąkę, wymieszać i dodać pianę ubitą z białek. Ugotować wodę i posolić. Łyżką nabierać masę i wrzucać małe kluski do wrzątku. Gotować10 minut, odcedzić i nałożyć wazy lub na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak