Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka w Czekoladzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszek 6 dojrzałych, dużych
gorzkiej czekolady. 1.5 tabliczki
masła 50 g
cukru 20 g
wanilii pół
cytryny
śmietany kremówki 1 szkl.
lody waniliowe
maliny mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w Czekoladzie

Gruszki, umyć i obrać, zostawiając ogonki i ścinając czubki. Usunąć delikatnie gniazda nasienne. Skropić gruszki wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i przekrojona laska wanilii. W powstałym syropie obgotować gruszki na małym ogniu (około 10 minut). Ostudzić owoce pozostawiając je w syropie. Gdy będą chłodne, wstawić je na 30 minut do lodówki. Czekoladę lekko schłodzić i starkować. W małym rondelku wiórki czekolady z kilkoma łyżkami wody, stopić na małym ogniu. Do płynnej czekolady dodać masło i śmietanę. Wymieszać. Ostudzone gruszki ustawić na talerzykach, polać czekolada, udekorować lodami i wisienkami maraskino lub malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 07.05.2012 21:18
sądzę,ze by mi pasowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak