Sposób przygotowania

Gruszki, umyć i obrać, zostawiając ogonki i ścinając czubki. Usunąć delikatnie gniazda nasienne. Skropić gruszki wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i przekrojona laska wanilii. W powstałym syropie obgotować gruszki na małym ogniu (około 10 minut). Ostudzić owoce pozostawiając je w syropie. Gdy będą chłodne, wstawić je na 30 minut do lodówki. Czekoladę lekko schłodzić i starkować. W małym rondelku wiórki czekolady z kilkoma łyżkami wody, stopić na małym ogniu. Do płynnej czekolady dodać masło i śmietanę. Wymieszać. Ostudzone gruszki ustawić na talerzykach, polać czekolada, udekorować lodami i wisienkami maraskino lub malinami.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    sądzę,ze by mi pasowała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !