Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki, schłodzone masło. Wsyp cukier, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pól godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem.

Jabłka umyj, poobieraj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w plasterki lub kostkę. Włóż do garnka z grubym dnem, dolej 2-3 łyżki wody i duś na wolnym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszaj, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, zdejmij z ognia i odstaw, aby lekko przestygły.

Po tym czasie jabłka wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem.
Wyłóż na ciasto. Na warstwie jabłek rozsyp warstwę płatków migdałowych i posyp je cukrem trzcinowym.

Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piecz 50 minut. Jeśli zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu, przykryj arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    robi wrażenie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    ciasta z jabłkami są najlepsze pod słońcem!
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Apetyczne ciacho
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Pięknie się prezentuje:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Szarlotka to moje ulubione ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    smaczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    wyśmienite
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    pyszniutka taka szarlotka
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Uwielbiam wszystko co z jabłkami:)
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    smakowita
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    jadłam to ciasto, jest pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    uwielbiam szarlotki;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam migdały to na pewno jest smaczna taka szarlotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    teresa18

    pyszne ciacho
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wioleta14

    pycha
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    do kawy bym zjadła........
  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia1988

    pyszność
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    daj kawałek tego cudownego ciasta! ;))
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Proszę bardzo, nawet całą blaszkę. Polecam, jest naprawdę bardzo smaczne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    te migdały muszą pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    moje ulubione ciacho:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Robiłam kiedyś podobna, szczególnie przypadła do gustu mężowi:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    U nas też ta szarlotka cieszy się powodzeniem, prawie nigdy nie uda jej się ostygnąć do końca, a już znika.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    przepyszne ciasto :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !