Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z migdałową skórka

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/3 szklanki
cukier kryształ 3 łyżki
masło 150 gram
jajko 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
jabłka 2 kilogramy
cukier kryształ 1/2 szklanki
płatki migdałowe 100 gram
cukier trzcinowy 3 łyzki
budyń waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałową skórka

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na małe kawałki, schłodzone masło. Wsyp cukier, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pól godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem.

Jabłka umyj, poobieraj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w plasterki lub kostkę. Włóż do garnka z grubym dnem, dolej 2-3 łyżki wody i duś na wolnym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszaj, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, zdejmij z ognia i odstaw, aby lekko przestygły.

Po tym czasie jabłka wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem.
Wyłóż na ciasto. Na warstwie jabłek rozsyp warstwę płatków migdałowych i posyp je cukrem trzcinowym.

Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piecz 50 minut. Jeśli zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu, przykryj arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.03.2014 13:29
przepyszne ciasto :)
IZABELA29 09.01.2014 10:31
pyszne ciacho
anemon 09.01.2014 08:07
U nas też ta szarlotka cieszy się powodzeniem, prawie nigdy nie uda jej się ostygnąć do końca, a już znika.
czekoladka_m 08.01.2014 15:36
Robiłam kiedyś podobna, szczególnie przypadła do gustu mężowi:)
barbara11561 27.04.2013 22:52
moje ulubione ciacho:)
alaaa 12.04.2013 20:56
te migdały muszą pyszne
anemon 09.08.2012 22:25
Proszę bardzo, nawet całą blaszkę. Polecam, jest naprawdę bardzo smaczne.
Bożena13 09.08.2012 22:09
daj kawałek tego cudownego ciasta! ;))
gosia1988 31.07.2012 22:19
pyszność
ben-ka 20.03.2012 07:20
do kawy bym zjadła........
caralajna 27.02.2012 18:52
fajny przepis
Wioleta14 29.01.2012 22:42
pycha
teresa18 07.10.2011 19:15
pyszne ciacho
Iwona51
Iwona51 08.08.2011 10:25
uwielbiam migdały to na pewno jest smaczna taka szarlotka
m1monika 18.07.2011 15:24
uwielbiam szarlotki;)
ZEWA 10.07.2011 10:55
jadłam to ciasto, jest pyszne
misia53 17.06.2011 15:04
smakowita
ben-ka 17.06.2011 09:17
Uwielbiam wszystko co z jabłkami:)
Robert10 18.05.2011 10:55
pyszniutka taka szarlotka
Dorota59 06.05.2011 08:01
wyśmienite
Magdalena1110 06.05.2011 07:26
smaczne
annagebalska 06.05.2011 07:00
pycha
mysza666 08.04.2011 12:22
Szarlotka to moje ulubione ciacho
Elżbieta17 05.04.2011 09:44
Pięknie się prezentuje:)
caroline1983 03.04.2011 22:08
Apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak