Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-kwaśna pieczeń z żeberek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
suszone śliwki bez pestek 25 dag
rosół 2 szklanki
kwaśna śmietana 2 łyżki
sól
pieprz
starta skórka 1/2 cytryny
cynamon 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
Panierka: 3 łyżki
Masmix/masło ze smalcem 1 czubata łyżka
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
masło lub margaryna 1 łyżka
czarny pieprz 4 ziarna
ciemna zasmażka 2-3 łyżki
melisa
ananas z puszki 580 ml
kapusta kiszona 3/4 kg
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-kwaśna pieczeń z żeberek

Mięso umyć, osuszyć i wykroić w nim kieszeń.
Obrać jabłka i pokroić na małe kawałki. Śliwki przekroić na pół. Wymieszać jabłka i śliwki.
Nadzienie nałożyć do kieszeni w mięsie, a następnie zamknąć ją wykałaczkami. Piec w temp 200 stopni C ok godziny.
Cebulę podzielić na ćwiartki. Dodać do mięsa z listkiem laurowym ok 40 minut przed końcem pieczenia. Sos rozprowadzić rosołem.
Pozostawić 3 plastry ananasa. Pozostałe pokroić na kawałki. Dolać połowę soku i dusić 20 minut.
Mięso wyjąć. Sos przelać przez sito. Dodać śmietany, chwilkę zagotować i zagęścić zasmażką. Ułożyć na półmisku i przybrać melisą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak