Sposób przygotowania

• morele namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie (niech się moczą przez całą noc),
• z mąki, masła, śmietany 18%, jajka i soli wyrobić ciasto,
• uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki,
• płatki migdałów rozgnieść, prażyć chwilę na patelni,
• dodać 3 łyżki wody z moczenia moreli i miód, jeszcze chwilę smażyć,
• ciasto rozwałkować , wykrawać z niego kółka, nadziewać farszem i formować pierogi,
• piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min,
• morele gotować kilka min w wodzie z moczenia, dodać cukier,
• zmiksować na gładką masę, dodać cynamon i śmietanę 30%,
• chwilę podgrzewać,
• podawać z pierogami

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !