Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe pierożki, skąpane w słonecznym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
śmietana 18 proc 1 łyżka
śmietana 30% 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
płatki migdałowe 100 g
miód 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
morele suszone 100 g
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe pierożki, skąpane w słonecznym sosie

• morele namoczyć dzień wcześniej w gorącej wodzie (niech się moczą przez całą noc),
• z mąki, masła, śmietany 18%, jajka i soli wyrobić ciasto,
• uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki,
• płatki migdałów rozgnieść, prażyć chwilę na patelni,
• dodać 3 łyżki wody z moczenia moreli i miód, jeszcze chwilę smażyć,
• ciasto rozwałkować , wykrawać z niego kółka, nadziewać farszem i formować pierogi,
• piec je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min,
• morele gotować kilka min w wodzie z moczenia, dodać cukier,
• zmiksować na gładką masę, dodać cynamon i śmietanę 30%,
• chwilę podgrzewać,
• podawać z pierogami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 07.03.2012 17:28
super
eli_555 04.10.2011 22:17
pycha
wiktor188 15.12.2010 10:42
pycha
Ewa104 04.08.2010 07:49
Oryginalnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak