Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina na dziko

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1000 g
słonina 80 g
cukier 100 g
mąka 20 g
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 kostka
sól
Zalewa na marynatę:
woda 250 g
cebula 50 g
marchew 50 g
pietruszka 30 g
seler 30 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 5 ziaren
pieprz 5 ziaren
Doździki 3 sztuki
jałowiec 10 ziaren
sok z 1 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina na dziko

wołowinę uprzednio zamarynować: Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę; cebulę w plasterki, zalać wodą i gotować ok. 1 godzinę. Następnie uzupełnić ilość wody do ok. 500 g, dodać przyprawy i wino oraz sok z cytryny i zagotować pod przykryciem. Gotową zalewę wystudzić. Mięso zalać zalewą- umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 dni. Od czasu do czasu zmieniając jego pozycję. Po wyjęciu z zalewy mięso wypłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić na czas jednej godziny. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski i piec na małym ogniu do miękkości. Wołowinę pokroić w plastry. Zabrać tłuszcz z sosu, wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni- doprawić do smaku zalewą z marynaty. Porcje mięsa włożyć do sosu i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak