Sposób przygotowania

wołowinę uprzednio zamarynować: Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę; cebulę w plasterki, zalać wodą i gotować ok. 1 godzinę. Następnie uzupełnić ilość wody do ok. 500 g, dodać przyprawy i wino oraz sok z cytryny i zagotować pod przykryciem. Gotową zalewę wystudzić. Mięso zalać zalewą- umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 dni. Od czasu do czasu zmieniając jego pozycję. Po wyjęciu z zalewy mięso wypłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić na czas jednej godziny. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski i piec na małym ogniu do miękkości. Wołowinę pokroić w plastry. Zabrać tłuszcz z sosu, wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni- doprawić do smaku zalewą z marynaty. Porcje mięsa włożyć do sosu i zagotować.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !