Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort kakaowy z kremem mlecznym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
margaryna 50 g
smalec 20 g
kakao 50 g
cukier 250 g
mąka 250 g
mleko 250 g
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
mąka 40 g
cukier waniliowy
cukier 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: tort kakaowy z kremem mlecznym

Cukier, masło, smalec, kakao i jaja utrzeć na pianę. Dodać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Zrobić krem: Półtora szklanki mleka rozrobić z mąką i cukrem waniliowym. Żółtko utrzeć z cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Żółtka zaparzyć wrzącym mlekiem, dodać mleko z mąką i wanilią, wymieszać. Mieszaninę podgrzewać na ogniu, stale mieszając, do zagotowania. Zdjąć z ognia i mieszać do wystygnięcia. Biszkopt po przestygnięciu przełożyć kremem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.02.2012 18:26
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak