Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Do forszmaku uzywam każdej wędliny,która zostaje w lodówce po świętach lub większej uroczystości.
Boczek - kroimy w paski i obsmażamy na patelni - zdejmujemy i przekładamy do garnuszka.
Kiełbasa - pokrojona w paski - również podsmażona na tej samej patelni ,po usmażeniu wędruje do garnka.
Każda inna wędlina - szynka,baleron,łopatka,drobiowa również i nie ważne czy wędzona czy pieczona też pokrojona i podsmazona nadaje sie do forszmaku.
Po podsmażeniu wędliny dodajemy do niej wodę lub wywar w takiej ilości by przykryć zawartość w garnku - dusimy na małym ogniu.
Dodajemy liść laurowy i ziele oraz pieprz,sól zostawiamy na koniec.
Ogórki kroimy w paski dodajemy do wędliny - dusimy.
Na koniec dodajemy koncentrat i majeranek.Jeżeli trzeba to dosalamy.
Forszmak ma mieć gęstą konsystencję a jeśli jest rzadki podprawiamy mąką.
Serwujemy z kaszą gryczaną lub z chlebem.
Smacznego!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Yvonne

    oj to musi być pyszne! :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    to jest pyszne !:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Pozwala też wykorzystać zawali lodówki po świąteczne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    czyli ogólnie dodajemy taki miks mięsny z wszystkim co mamy w lodówce. Dobry oczyszczacz lodówki :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pyszny,też robię,lecz inaczej się u nas nazywa:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    misia53

    Pewnie przyda mi się po świętach
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Fajny przepis, na pewno wypróbuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ciekawy przepis !
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ciekawy bo regionalny:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !