Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FORSZMAK

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędlina 0,5 kg
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
majeranek wg.uznania
mąka wg.potrzeb
ogórek 2-3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: FORSZMAK

Do forszmaku uzywam każdej wędliny,która zostaje w lodówce po świętach lub większej uroczystości.
Boczek - kroimy w paski i obsmażamy na patelni - zdejmujemy i przekładamy do garnuszka.
Kiełbasa - pokrojona w paski - również podsmażona na tej samej patelni ,po usmażeniu wędruje do garnka.
Każda inna wędlina - szynka,baleron,łopatka,drobiowa również i nie ważne czy wędzona czy pieczona też pokrojona i podsmazona nadaje sie do forszmaku.
Po podsmażeniu wędliny dodajemy do niej wodę lub wywar w takiej ilości by przykryć zawartość w garnku - dusimy na małym ogniu.
Dodajemy liść laurowy i ziele oraz pieprz,sól zostawiamy na koniec.
Ogórki kroimy w paski dodajemy do wędliny - dusimy.
Na koniec dodajemy koncentrat i majeranek.Jeżeli trzeba to dosalamy.
Forszmak ma mieć gęstą konsystencję a jeśli jest rzadki podprawiamy mąką.
Serwujemy z kaszą gryczaną lub z chlebem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 03.03.2014 07:56
bardzo smakowity
alaaa 12.10.2013 18:24
pyszne danie
Wacław 24.08.2013 10:27
pyszne danie,coś dla mnie :-)
Wafelek2601 21.04.2013 21:38
Pyszny obiadek
IlonaAlbertos 27.05.2012 21:26
Wygląda rewelacyjnie.
caroline1983 24.05.2012 22:22
nigdy nie robiłam ale zapowiada sie ciekawie
owca441 29.12.2011 21:25
świetny
junox 23.12.2011 00:08
bardzo ciekawa nazwa
Ewa111 10.12.2011 20:23
forszmak to jest smak
Magdalena80 08.12.2011 22:12
apetycznie wygląda
ben-ka 09.10.2011 22:00
Ja jestem zwolenniczką różnorodnych targów,jarmarków,dozynek - tam staram się próbować najróżniejsze potrawy i podpytywać co i z czego jest zrobione:)
anemon 09.10.2011 20:17
Zdecydowanie za słabo znam naszą kuchnię regionalną, a ta potrawa brzmi bardzo smacznie i w sam raz na jesienne chłody.
anemon 09.10.2011 20:17
Zdecydowanie za słabo znam naszą kuchnię regionalną, a ta potrawa brzmi bardzo smacznie i w sam raz na jesienne chłody.
Ewa111 22.08.2011 20:23
takie sprzątanie lodówki,bardzo mi się podoba
magdalea 14.06.2011 23:23
pycha, chyba jutro taki zrobię
Izabela/bella81 08.06.2011 08:26
świetny
ben-ka 03.06.2011 22:01
Ciekawy bo regionalny:)
Grażyna13 03.06.2011 18:10
Ciekawy przepis !
Misiabe 24.04.2011 11:13
Fajny przepis, na pewno wypróbuje.
misia53 17.04.2011 14:11
Pewnie przyda mi się po świętach
barbara11561 11.04.2011 20:49
Pyszny,też robię,lecz inaczej się u nas nazywa:)
IZABELA29 03.04.2011 19:14
bardzo pyszne
pacpaw 02.04.2011 22:16
czyli ogólnie dodajemy taki miks mięsny z wszystkim co mamy w lodówce. Dobry oczyszczacz lodówki :o)
MAŁGORZATA108 02.04.2011 17:33
Pozwala też wykorzystać zawali lodówki po świąteczne.
ben-ka 02.04.2011 16:02
to jest pyszne !:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak