Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Wielkanocny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 szt.
kapusta kiszona 3,5 kg
grzyby suszone 10 szt.
ziele angielskie 5 szt.
karkówka 1/2 kg
boczek wędzony 1/2 kg
kiełbasa zwyczajna 1 kg
koncentrat pomidorowy 1 op.
sok pomidorowy 1/2 litra
sól, pieprz, papryka do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Wielkanocny

Do garnka, w którym będziemy gotować bigos włożyć 2 golonki, dodać 1 łyżeczkę soli i zalać wodą, mięso musi być przykryte, gotować do miękkości. Wyciągnąć i ostudzić. Do gorącej wody w której gotowała się golonka włożyć niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, dodać grzyby, mięso z karkówki, pokrojone w kosteczkę mięso z golonki, gotować do miękkości około1 godziny. W między czasie pokroić w drobną kostkę boczek wędzony i kiełbasę, dodać paprykę, pieprz i sól do smaku, usmażyć, pod koniec dodać koncentrat, dodać do bigosu. Miękkie mięso z karkówki pokroić w kostkę, Wszystko wymieszać, dodać sok pomidorowy i doprawić przyprawą do bigosu Prymat. Jeszcze trochę pogotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 02.04.2011 22:48
pewnie wcześniej do słoików
pacpaw 02.04.2011 22:06
u mnie też. Wielkanoc i Boże Narodzenie :o)
Pola2 02.04.2011 22:06
obowiązkowo na oba święta
Jolanta_P-S 02.04.2011 17:45
bigos jest zawsze na Boże Narodzenie i na Wielkanoc
Yvonne 02.04.2011 16:04
bigos bardziej kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak