Sposób przygotowania

Do kamiennego garnka wkładamy suchy razowy chleb i zalewamy go trzema litrami przegotowanej wody,przykrywamy gazą i zostawiamy na całą noc.Świeży imbir drobno kroimy i wkładamy do emaliowanego garnka i zalewamy pozostałą wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny.Obydwa płyny przecedzamy do dużego garnka dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści.Studzimy do 30 stopni i dodajemy roztarte drożdże.Wszystko wlewamy do kamiennego garnka przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni,po czym przecedzamy i rozlewamy do butelek,szczelnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !