Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka cytrynówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 1 kg
cukier 1 kg
spirytus 1 litr
woda 1 litr
miód 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka cytrynówka

Cytryny umyć obrać ze skórki i pokroić w plastry , ( skórkę z jednej cytryny można zostawić wtedy ma trochę inny smak) Zasypać cukrem i zostawić na 24 godz.( można zamieszać co jakiś czas żeby cukier się rozpuścił ) Następnie cytryny zalewamy spirytusem dodajemy miód i zamykamy szczelnie na następne 24 godz.
Po tym czasie zlewamy nalewkę przez gazę ,rozcieńczamy wodą (jeśli ktoś chce mieć mocną można użyć mniej wody) i odstawiamy chociaż na 24 godz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak