Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze po cygańsku

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na rydze po cygańsku, czyli marynowane z warzywami grzyby w zalewie octowej. Rydze po cygańsku są pyszne i mają wyjątkowy smak.

Składniki:

rydze 3 kilogramy
cebula 1 kilogram
marchew 1 kilogram
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
cukier 1 szklanka
ocet 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
masło
koncentrat pomidorowy 2 sztuki
woda 6 szklanek
papryka 0,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze po cygańsku

Rydze po cygańsku to marynowane grzyby, które połączone są z duszoną cebulą, papryką i koncentratem pomidorowym. Warzywa i grzyby zaprawione są zalewą z octu, cukru, przypraw i wody. Grzyby wymagają pasteryzowania.

1.Grzyby oczyścić, pokroić i sparzyć.

2. Cebulę usmażyć na maśle i dodać odsączone grzyby oraz pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę. Smażyć razem z koncentratem, solą i pieprzem przez około 30 minut.

3. Z octu, wody, cukru oraz  przypraw zrobić zalewę. Do grzybów dodać zalewę, wymieszać i włożyć do słoików.

4. Pasteryzować 20 minut. Do zalewy można dodać więcej cukru wg smaku.

Rydze po cygańsku to świetny dodatek - rodzaj sałatki z grzybów i warzyw, którą można podać jako przekąskę lub zakąskę.

Jeśli chcesz wypróbować inne przepisy na rydze zobacz przepis na:

Rydze kiszone

Rydze smażone na maśle

Rydze panierowane

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 18.11.2014 16:04
Ciekawy przepis:)
kuklik 13.02.2014 16:37
ciekawe grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak