Sposób przygotowania

Zagotować wodę, wrzucić kiełbaskę i boczek (najlepsze są skórki z wędzonego boczku). Ja jeszcze dodaję: listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu, czosnek, cebulkę i majeranek. Po zagotowaniu wlać żurek (przepis poniżej) bądź zrobić to prościej i szybciej wykorzystując barszczyk/żurek z butelki bądź torebki. Zagotować.
Na talerz można dodać ugotowane jajo, przysmażoną kiełbaskę, koperek a ja osobiście polecam ząbeczek czosnku lub chrzan świeżo utarty. PYCHA !!!

Zupkę jeśli lubicie można zagęścić zasmażką lub zabielić śmietaną rozrobioną wcześniej z niewielką ilością zupy i dodać zarumienioną cebulkę.

SMACZNEGO :)

A jak zrobić samemu żurek?
Moja babcia robiła to tak:
- mąka żytnia - ok. 10 dag
- przegotowana ciepła woda – ½ litra
- ząbek czosnku
- skórka chleba razowego
- otręby owsiane

Mąkę zalewała ciepłą przegotowaną wodą, wlewała do kamiennego słoja, następnie wrzucała skórkę chleba, czosnek czasem jeszcze otręby owsiane. Po czym przykrywała gazą i odstawiała do ciepłego miejsca.
Czas kiśnięcia ok. 3 dni.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !