BOSCH - Odbierz 300 zł

Sposób przygotowania

Zagotować wodę, wrzucić kiełbaskę i boczek (najlepsze są skórki z wędzonego boczku). Ja jeszcze dodaję: listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu, czosnek, cebulkę i majeranek. Po zagotowaniu wlać żurek (przepis poniżej) bądź zrobić to prościej i szybciej wykorzystując barszczyk/żurek z butelki bądź torebki. Zagotować.
Na talerz można dodać ugotowane jajo, przysmażoną kiełbaskę, koperek a ja osobiście polecam ząbeczek czosnku lub chrzan świeżo utarty. PYCHA !!!

Zupkę jeśli lubicie można zagęścić zasmażką lub zabielić śmietaną rozrobioną wcześniej z niewielką ilością zupy i dodać zarumienioną cebulkę.

SMACZNEGO :)

A jak zrobić samemu żurek?
Moja babcia robiła to tak:
- mąka żytnia - ok. 10 dag
- przegotowana ciepła woda – ½ litra
- ząbek czosnku
- skórka chleba razowego
- otręby owsiane

Mąkę zalewała ciepłą przegotowaną wodą, wlewała do kamiennego słoja, następnie wrzucała skórkę chleba, czosnek czasem jeszcze otręby owsiane. Po czym przykrywała gazą i odstawiała do ciepłego miejsca.
Czas kiśnięcia ok. 3 dni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    Oczywiście żurek do smaku doprawić solą i pieprzem. Niektórzy do gotowania dodają włoszczyznę ale ja osobiście wolę tylko z kiełbaską i jajeczkiem :)))
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    smacznie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    Apetyczny!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super ten żurek!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    nie za bardzo przepadam za żurkiem ale wygląda apetycznie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    nie przepadam za tą zupką ale wygląda smakowicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    wyglada bardzo ciekawie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    wyglada smakowicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !