Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA DROŻDŻOWA

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
masło 20 dag.
mleko 200 ml.
drożdże 5 dag.
mąka 30 dag.
rodzynki - -
cukier 10 łyżek
skórka cytrynowa 1 łyżka
sól 1 szczypta
tłuszcz do formy - -
bułka - -

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA DROŻDŻOWA

Drożdże rozpuścić w niedużej ilości mleka. Utrzeć, odstawić by wyrosły.
Masło utrzeć, dodać jajka, stopniowo cukier. Masę wyrobić, dolać mleko, mąkę, drożdże, rodzynki, skórkę cytrynową, szczyptę soli, cukier-2 łyżki.
Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte delikatnie przelać do formy. Ponownie odczekać aż wyrośnie.

Piec w temp. 180 st. C. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 26.08.2011 09:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak